::::✿chinta_shafiqah✿::::

Tuesday, 2 April 2013

Tidur Dalam Islam

Assalamualaikum... ^-----------^




Selamat malam dan salam magrib buat muslimin dan muslimat.. hari ini adalah hari yang kedua bulan April.. Sekejap rasanya masa kan? baru jer masuk tahun 2013 tapi sekrang dah masuk bulan 4 dah....Hurmmm....tidak lama lagi kita semua akan berjumpa dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak pulak, amin..mudah-mudahn la yer... so sekarang korang tengah on tha way nak mencapai impian yang korang hajat kan tu la yer? hehhe...me tooo....

Actually, today cik cinta nak berkongsi info tidur dengan korang, dalam entri yang lepas pun cik cinta dah bincangkan pasal tidur, tapi kali ni masih tidak terlambat untuk we allss tahu sedikit sebanyak about sleep.. ^---^

Tidur merupakan perkara penting yang selalu dibincangkan dalam hidup seorang muslim.Malah dalam Al-Quran dan Hadis menggariskan amalan tidur dan kepentinganya untuk dijadikan panduan. Namun, setiap manusia yang cukup tidur pun tidak terlepas dari gangguan tidur right?

Jom kita sama-sama kenali jenis tidur dalam islam :

  • Sinah: tidur untuk masa yang singkat
  • Nu'ass : tidur sejenak ( ia diyakinkan dapat mengurangkan tekanan dan merendahkan tekanan darah.)
  • Ruqood: tidur untuk jangka masa yang lama
  • Hojoo: tidur sebentar pada waktu malam dan bangun pada tengah malam untuk bermunajat kepada ALLAH
  • Subaat : tidur nyenyak tanpa menyedari apa yang berlaku disekeliling yang dinyatakan dalam AL-QURAN sebagai rehat.

SO...korang dah baca semua tu??? cik cinta harap ia berguna untuk kita semua.. ^-------^



terima kasih sudi baca

3 comments:

  1. Nice dek.. cara islam mempunyai hikmah tersendiri.. Dalam sunnah ada kejayaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. u call me adek? hahaha....good...btw..yea...islam itu indah..:)

      Delete

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...