::::✿chinta_shafiqah✿::::

Saturday, 28 December 2013

❤Telatah anak buahku ❤

Assalamualaikum hai...:)

bila keboringan melanda itu lah yang terjadi antara kami...:)


dia suka posing dan kali ini dia yang menjadi mangsa cik cinta...hehe..i like it!

  
Ade style tak ?? hahaha... 


Setelah dipujuk, akhirnya di sisi pokok kelapa juga dia mahu..lawak la kakak:)


bile suruh senyum dia tengok atas...ape yang ada kat atas tu pun tak tahu laa...:)


Okey macam mana, cantik tak? comel tak? hahaha...

XOXO..
Bye U allss...





terima kasih sudi baca

Wednesday, 25 December 2013

Bersangka baik pada ALLAH:)

Assalamualaikum..:)
bersangka baiklah pada ALLAH S.W.T..
Dia yang tahu segala-galanya untuk kite sebagai hambanya..:)
Jangan cepat berputus asa..
Jangan cepat mengalah..
teruskan berdoa, doa dan terus berdoa..



terima kasih sudi baca

Padahnya bila muncul orang ke 3..:(


Assalamualaikum...
sesiapa sahaja yang pernah mengalami situasi sedih seperti ini akan merasai betapa sakitnya mencintai seseorang yang tak pernah hargai tentang kewujudan kita....
Bila muncul orang ketiga dalam sesebuah perhubungan, cinta yang suci akan layu dipenghujungnya..
tiada lagi cinta,
yang ada hanyalah 
1kebencian :(
1penghinaan:(
1 tohmahan :(
yang tidak dapat dibayangkan dengan kata-kata...
dia yang selama ini kita sayang, berubah dengan sekelip mata..:(








terima kasih sudi baca

Ribuan Ikan Naik Ke Pantai Di Kampung Tambisan Lahad Datu




Assalamualaikum.
fanomena pelik yang berlaku di Lahad Datu..
adakah ini satu petanda dari ALLAH S.W.T ?
sesungguhnya DIA yang MAHA mengetahui segala-galanya..
Semoga Kita semua dilindungi..
Amin...




terima kasih sudi baca

Tuesday, 3 December 2013

Diari Seorang Gadis -_-


hai korang!
jom layan cerita best!


Bulan pertama:
1st berjumpa dengan awak semua indah, heppy giler rasanya..Nak makan, nak tidur pun tak lena..kadang-kadang saya mandi pun tak basah..tapi tak pe untuk awak, saya akan lakukan apa saje untuk awak. peace love you!

Bulan kedua:
Hari-hari saya semakin ceria dengan kehadiran awak yang telah mengubah hati saya yang sebleum ini saya tak percaya itu cinta..tetapi dengan hadirnya awak telah membuatkan saya faham apa itu cinta..terima kasih awak...kerana sedarkan saya...saya sayang awak!

Bulan ketiga:
Saya sangat bahagia di smaping awak,, awak sangat caring sampai nak (berak) saya pun awak nak ambil tahu...malulah awak...apa yang bestnya awak dah mula panggil saya "cayang" dan saya panggil awak "b" wauuuu romantik sangat awak mase tu..hihihih

Bulan keempat:
Pagi-pagi awak akan meseg saya..." good morning cayang" "have a nice day" "b cayang sayang" kadang-kadang saya jadi rimas..yela pagi-pagi buta awak dah meseg tapi tak pe, saya reply je meseg awak walaupun kadang-kadang saya tak tahu apa yang saya tulis..hehehe...Awak pun heppy bila dapat respon dari saya..hihihi..sweet sangat masa tu kan awak? Tapi..................................panas sudah berlabuh, hujan mula berguguran, perhubungan yang kita bina hampir di hujung tanduk..sepajang tanduk kambing..embek-embek-embek..hahaha...

Awak dah berubah hati tatkala terjumpa minah bangladesh! Awak kata dia hitam manis, saya tawar...:( awak puji dia, awak kata dia baik, saya kedekut nak mampus! hahaha semua baik adalah dari dia, saya semua jahat. sobsobsob terharu giler saya....:)

Masa tu awak dah tak kenal siapa saya untuk awak,call, meseg awak lansung tak reply, call reject! tegarnya awak kan!

Okeylah awak...saya tak mau tulis panjang-panjang, rasa macam nak termuntah je, "uweeeeexssss" bila story pasal awak..opsss! sorry awak...Saya harap awak dan minah semanis kurma awak tu cepat-cepat la kahwin ye?? saya doakan awak dapat anak-anak yang cantik, secantik kencana dewi..:)

*adaptasi dari kisah benar*
-XOXO-

terima kasih sudi baca

Kini Kembali:)

Assalamualaikum..

Hai korang, ape khabar? rasanya sudah berbulan tak update blog ni, bila dah bekerjaya ruang masa dah terhad, sob..sob..sob..! walau apa pun keinginan untuk menulis blog semakin hari semakin membara..and now, cik cinta kembali untuk mengupdate kisah-kisah terkini, cewaaaahhh..macam ape-ape je..hihih.

Now, cik cinta sudah berada di bulan ke 5 practikle kat agensi ini, berbagai pengalaman, cabaran suka dan duka silih berganti, walau apa pun, jadikan pengalaman dan cabaran sebagai kekuatan kita untuk meneruskan perjalanan kita.. Apa yang bestnya hanya ada sebulan lagi untuk cik cinta meninggalkan agensi ini, segala tunjuk ajar daripada semua pegawai akan di peratikkan untuk perjalanan yang seterusnya..hihih..


_bye..XOXO_


terima kasih sudi baca

Friday, 4 October 2013

kisah aku dan jerawat


Assalamualaikum cinta❤


Alkisah bermula pada tahun 2009 dimana tahun yang paling bermakna dalam hidup aku. Tahun ini juga adalah tahun penentu masa depan aku. Harapan kedua-kedua orang tuaku yang ingin melihat aku ke menara gading..

Namun, tahun itu merupakan tahun yang mencabar dan menduga tahap kesabaran aku dalam menimba ilmu serta bersosial dengan kawan-kawan..

Kulit muka aku sebelum ini bersih tanpa sebarang cela, tanpa CIK WAT! namun ia berubah sekelip mata di saat aku bertarung untuk study. Semakin hari, semakin suram. Kurasakan semua orang perlikan aku dan apa yang membuatku bosang adalah pertanyaan daripada kawan-kawan ku.. "kenapa dengan muka tu? " itu lah ini lah..sampaikan aku naik bosang.

CIK Wat semakin hari semakin banyak yang meletup kat muka aku ni, berbagai bentuk dan warna. ahakkks! takut nak tengok cermin...hihih...malu tu tak usah dok fikir la,nak bertegur sapa dengan kawan-kawan pun segan, cikgu? apetah lagi...tapi misi aku tetap berjalan dengan lancar, semakin hari semakin kuat aku study. Yela impian cuma 1 nak melanjutkan pelajaran ke universiti...hohoh

Apa yang paling mengerikan adalah, salah seorang kawanku mengatakan aku ni sombong! what??? hihi..actually masa tu dia tak rasa apa yang aku rasa, mungkin sebab itu juga aku selalu menyendiri..bukan sombong tapi malu untuk bertentangan dengan mereka apetah lagi berbual. Kadang-kadang hati menangis. Menangis sedih...!

to be continue.......:)❤


terima kasih sudi baca

Saturday, 21 September 2013

Alkisah seekor katak (◕^^◕)


Assalamualaikum 

Pada suatu petang, cik cinta kemas mengemas kasut yang tak dipakai. DIsebabkan busy sangat dengan tugas terbaru cik cinta, jadi kasut puN dah bersarang. so buruk u..! mungkin disebabkan kemalasan jugak kot, kalau tak itu semua tak akan berlaku..hehe..

Seperti biasa cik cinta akan mula mengemas di bahagian atas, okey bahagian ini tidak lah berhabuk sangat, mybe sebab ianya berada di atas. Then, tangan mula menyebokkan di bahagian kedua rak kasut tersebut, fuhh...boleh tahan habuknya! ahakkk! geli kerongkong nih..tu la malas sangat kan..macam ni lah jadi..

Seterusnya, rak yang ketiga " dalam kepala dok fikir, eh macam mana kalau ada katak yang melompat atas aku? dahla aku pakai kain ni, eee...serammm nya!" tengah syok melayan tangan mengemas habuk, tiba-tiba terkeluar satu kepala yang selama ni menjadi igauan ngeri cik cinta! dub-dab-dub dab! hanya tuhan je yang tahu kecutnya jantung cik cinta time tu..  tanpa cik cinta sedari kepala katak yang semakin menonjol dan kami berpandangan sesama sendiri...ya ALLAH...betapa takutnya cik cinta masa tengok muka katak tu,, suka-suka dia je dok bertapa dalam kasut cik cinta, di sebabkan itu cik cinta buang kasut tu. nasib baik harga murah, kalau tak? tak tahu nak kata laa..hahaha...

Haii..katak, dalam banyak-banyak kasut, kasut aku jugak hang nak duduk! Actually, sejak dari kecil lagi cik cinta takut sangat dengan katak, tak kisah la kecik ke besar ke, memang takut..korang mesti faham kan macam mana rasa if kita takut akan sesuatu... Nak tu pulak, if ada kat dalam bilik air misalnya, memang cik cinta tak akan mandi la jawabnya..hehehe...


Korang plak macam mane? ade tak story morry yang menakutkan? kalau ada, jom kita kongsi-kongsikan..:) moral value dari kisah ini adalah, kita tak boleh malas-malas event busy sekalipun

-XOXO-


terima kasih sudi baca

Thursday, 12 September 2013

Tuesday, 10 September 2013

Friday, 6 September 2013

panduan jaga kecantikan kulit

Assalamualaikum..

Terdapat beberapa petua mudah untuk menjaga kulit secara sihat tanpa pewangi atau bahan kimia atau sebagainya..jom kita baca tips di bawah...



tomat @ tomato boleh digunakan untuk melicinkan kulit. 
CARA : memarut tomato then gosokkan perlahan-lahan pada wajah dan leher.
NAK TAHU? Gelatin pada tomato boleh menghilangkan parut. Biarkan selama 20minit kemudian bersihkan menggunakan air suam. 
HASIL : amalkan setiap hari yea :)


pisang @ banana hehe...
KEGUNAAN : untuk menghilangkan parut, guna kulit pisang emas
CARA : sapu kulit pisang emas pada parut yang kelihatan dan lakukan setiap hari.


Serbuk kulit kayu manis : campur dengan bedak sejuk dan sedikit air untuk menghilangkan jerawat.
CARA: sapu campuran itu pada muka sebelum tidur dan jika diamalkan,jerawat akan hilang dan muka kelihatan lebih licin..tak percaya? boleh cuba di rumah.. :)

okey? dah dah dapat tips yang cik cinta kongsikan di atas? semoga ianya berguna...



terima kasih sudi baca

Kulit kering?






Assalamualaikum..

2hari lepas cik cinta kongsi pasal kulit berminyak and now nak kongsikan berkenaan kulit kering pulak..Kalau nak dibandingkan dengan kulit berminyak kulit kering ni sangat susah nak makeup tau.lau tak kene cara make up jadi bertompok-tompok...so buruk u...  

conclusionnya :

first step korang perlu teliti bab pencuci muka, cik cinta tak tahu sangat pasal pencuci muka untuk kulit kering sebab kulit muka cik cinta adalah jenis berminyal, apa yang cik cinta tahu yang berbuih banyak tu sesuai untuk kulit kering..kenapa? sebab ia akan melembabkan kulit yang kering.. :)

Next, toner pulak musuh kepada kulit kering ni, why? sebab toner fungsinya adalah untuk membuang sel kulit mati bukan adik beradik kepada kulit kering ni... lagi satu toner ni kan adalah untuk menghapuskan minyak di muka. Cuba kita fikir, kulit dah kering if aply toner lagi lah bertambah kering kan? betol tak???

Okey, seterusnya kegunaan pelembab. Pelembab amat sesuai untuk kulit yang kering..pelembab ni amat sesuai untuk melembabkan kulit yang kering dan yang paling penting boleh buat kita rasa fresh je after pakai pelembab ni..haaa....betol kan??? kalau nak make up pun kita perlu pakai pelembab dulu kan supaya kulit tak nampak kering and make up pun  soft..hehhehe

Haa....eh ada lagi mask or scrub pulak boleh je pakai, tapi kalau kulit kering yang teramat kering janganlah pakai ye?? mask pulak? cari yang berasaskan air..aloevera.... dia boleh melembabkan kulit...

If belum baca pasal kulit berminyak boleh la baca disini...> :)


terima kasih sudi baca

Wednesday, 4 September 2013

Kulit berminyak

kulit berminyak

kulit berminyak sememangnya menjadi gangguan untuk kita berinteraksi dengan orang lain betol tak? okey, kalau kulit korang berminyak,korang perlu

  • Cuci muka dengan sabun pencuci muka. Kenapa? sebab nya jenis ini dia boleh menghilangkn minyak dengan berkesan. Bukan pencuci biasa tak bagus tapi kurang okey la untuk kulit yang berminyak.
  • Toner pulak pakai hari2? eh jangan-jangan, pakai bila perlu je.. Walaupun dekat kotak cakap WAJIB pakai hari-hari, alaaa...tu saja untuk melariskan produk mereka jee..eh nbetol laa..bukan main-main.. TAPI kalau kulit jenis berminyak sangat pakai la tiap hari, stop jika korang rasa kulit dah tak berminyak dan mula kering. Kenapa? pakai toner banyak-banyak nanti kulit akan kering.
  • Toner pun boleh mengurangkan minyak dimuka kita dan juga membuang  sisa-sisa kulit mati dan yang paling penting boleh menghilangkan jerawat. Tak percaya? cuba lah. 
  • Pelembab  pakai time perlu je ye.. kenapa? Sebabnya pelembab ni boleh buat kulit kita lebih berminyak. conclusionya guna time bile perlu dan tersangat perlu jer. hihih
  • Scrub If kulit korang teruk kan jangan guna lagi scrub ni, nak tahu tak kenapa? memang tak boleh la..hehehe....bila jerawat makin kering boleh la guna, tapi xpayah la tiap-tiap ahri, just untuk seminggu 2 kali cukup...

okey, setakat ini sahaja yang boleh cik cinta kongsikan bersama korang semua. tunggu next entry pulak..:)

terima kasih sudi baca

Tuesday, 3 September 2013

Kenaikan minyak????

Assalamualaikum

Isu sekarang kenaikan minyak...namun isu yang terkini yang cik cinta dapat sepanjang bertapak dalam bidang ini, cewahhh! okey serius- serius..minyak naik 20sen, tapi bengan cik cinta ni naik sejuta sen..sebabnya ada pihak yang memang tidak sedar diri ni menggunakan nama bloger-bloger yang famous untuk menarik perhatian kita untuk mengklik kat shout box...Macam biasa bila klik of corse laa keluar iklan duit haram mereka tu....memang dah kempunan sangat ke sampai ke tahap macam ni sekali...

Plis la... ! kot ye pun nak famous and cepat kaya jangan la guna nama orang lain, mak bapak bagi nama cantik-cantik guna nama orang lain wat pe? sob3...kesianya...ada jugak manusia yang macam ni kat Malaysia ni...

So, apa pendapat korang??? korang pernah terkena dengan jerat BERHANTU mereka ni??? Ni bukan main-main atau nak marah ke apa. Tapi sekadar berkongsi dengan korang supaya lebih berhati-hati. Gunalah kepintaran ke arah kebaikan bukan keburukan yang boleh menjerat diri sendiri...
" BERDIRILAH DIKAKI SENDIRI"

fuhhhh.......ni telaga minyak dah memang pecah dah ni...geram sangat..! huhuhuh...


X0X0


terima kasih sudi baca

Friday, 30 August 2013

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

Assalamualaikum

Salam 1 malaysia, pagi-pagi lagi lagu negaraku sudah kedengaran di gegendang telinga kita, mana tak nya hari ini adalah hari kemerdekaan yang ke 56 tahun. Sudah 56 tahun negara kita merdeka dan oleh kerana itu kita sebagai rakyat Malaysia patut menjaga kedaulatan dan menjaga keharmonian negara kita agar tidak lagi dijajah oleh orang luar.

Tanamkan perasaan cinta kita kepada negara yang kita duduki, dimana tempat kita mencari ilmu, kita mencari rezeki, sememangnya Malaysia adalah sebuah negara aman dan harmoni dengan adanya pemimpin yang berkaliber, sudah semestinya kita berasa bersyukur sebab tinggal di BUMI MALAYSIA ini.

Cuba kita lihat negara luar, peperangan di sana-sini yang mencetus kemarahan orang ramai, anak-anak kecil lari berkeliaran untuk menyelamatkan diri, wanita-wanita yang menjadi mangsa keganasan, sedangkan kita di BUMI MALAYSIA aman harmoni tanpa ada perselisihan faham yang kuat seperti mereka. Jadi kita perlu mengambil iktibar daripada kisah lampau supaya kita sedar dan sentiasa menjaga keamanan negara kita supaya tidak lagi di jajah oleh bangsa asing.

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!




terima kasih sudi baca

Sinopsis novel saat jatuh cinta

ISKANDAR- dia dipengaruhi kenangan silam yang telah menghancurkan hatinya sejak zaman kanak-kanak. kenangan itu sama sekali mempengaruhi kehidupanya selama berpuluh-puluh tahun. Sepanjang hidupnya dipenuhi dengan liku-liku yang sunyi tanpa wujudnya erti sebuah cinta. Pintu hatinya terkunci rapat untuk seorang yang bergelar wanita. Kehadiran insan yang bernama wanita bukanlah satu kepentingan kepada dirinya. Sebaliknya dia memandang wanita sebagai makhluk yang tidak boleh dipercayai dan mudah mencurangi cinta. Makna cinta baginya adalah palsu dan sementara. Tanpa cinta, dia mampu memperolehi kejayaan. Namun,segalanya berubah hanya kerana seorang gadis yang bernama Arissa

ARISSA- hidupnya biasa-biasa saja. Ada suka ada duka. Namun masih boleh dikatogorikan dalam keadaan stabil. Tapi, setelah dia bekerja di bawah naungan seorang lelaki yang digelarnya singa kuning, hidupnya jadi huru-hara. Ada saja yang tidak kena dengan apa yang dilakukannya. Namun,ada satu rasa bermain dihati. Dan ia untuk singa kuning yang selalu menggangu kesenangan hidupnya.

Okey..sudah baca sinopsis Novel SAAT JATUH CINTA oleh LIeya Callia? ada lawak ada cinta dan ada rindu..tersirat dalam novel ini. So..tunggu apa lagi dapatkan sekarang...:)



murah sahaja harganya...cepat-cepat-cepat!



terima kasih sudi baca

Program Membasmi tikus :)

Assalamualaikum........................

Hai salam hari jumaat dan selamat menyambut hari merdeka kepada semua..Negara kita sudah pun 56 tahun merdeka dan alhamdulillah dengan semangat dan kerjasama semua negara kita masih aman dan harmoni dan kita patut bersyukur kerana kita dilahirkan dibumi bertuah Malaysia ini..Walau apa pun dimana sahaja kita berada masalah pasti membelengu diri kita..OKEy lah cik cinta strait to the point.

Today cik cinta nak menceritakan semasa operasi membasmi tikus di area PASIR PUTEH kerjasama dengan kementerian kesihatan,bomba,pertahanan awam dan sebagainya.Program ini bertujuan untuk membunuh tikus yang besar gedabak yang berkeliaran disana sini menggangu peniaga-peniaga yang mencari rezeki..Bukan apa tikus yang macam ni adalah tikus yang membawa penyakit kepada kita semua bahkan boleh membawa maut..haaa....jangan ingat nyamuk je boleh bawa maut tikus pun sama, tapi tikus yang ada kat rumah korang yang suka gigit kain baju tu, bukan membawa maut ..jangan risau..tikus yang cik cinta maksudkan adalah tikus mondok..hahaha....

Apa yang kelakarnya, masa program tu bukan tikus yang mampus, tapi lipas yang mati..maybe anak beranak mereka kot kan..hahaha...dibawah ni cik cinta selitkan sedikit gambaran semasa program dilaksanakan..

Pengajaranya jagalah kebersihan rumah, kedai makan, atau apa-apa yang berkaitan agar si tikus ini tidak membuat rumah dirumah korang..terutamanya premis-premis makanan yang tidak menjaga kebersihan gerai mereka haaa! memang tikus ni suka lah tempat gitu..so sama-samalah kita menjaga kebersihan bukan hanya kebersihan diri malah semua tempat yang perlu dijaga...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



kawasan yang cik tikus ni suka ...


dah meningalkan dunianya....sob3..

-XOXO-
bye-bye-bye




terima kasih sudi baca

Thursday, 22 August 2013

_Pengalaman_

Assalamualaikum

Selamat hari jumaat kepada muslimin dan muslimat..blog sudah bersarang sana sini, namun hati cik cinta masih kuat untuk mempertahankan blog ini walaupun semakin hari semakin sibuk dengan tugasan sebagai seorang pelajar praktikal di AGENSI ANTIDADAH KEBANGSAAN.

Pada mulanya berpraktikal di agensi ini, sememangnya cik cinta tidak mengetahui apa sebenarnya tugas kerja yang perlu dilakukan, tetapi setelah sebulan lebih menjalani  praktikal barulah cik cinta tahu dan faham bagaimana staf-staf di agensi ini bekerja..hihi..skima nya ayat...:)

Apa yang menariknya berpraktikal di agensi ini, cik cinta dapat belajar banyak mengenai seseorang penagih, perwatakkan dia, cara bercakap dan sebagainya. Sesungguhnya sebelum ini, cik cinta memang buta dalam bab-bab ini..hehe..pengalaman mengejar para penageh pada waktu malam diiringi dengan rintik-rintik hujan. Pergi menceroboh tapak persembunyian mereka dan boleh melihat sendiri lilin, peralatan yang digunakan dan banyak lagi.. Walaupun perasaan takut bersarang dihati, tapi demi untuk menamtkan latihan industri selama 6 bulan, cik cinta perlu kuat fizikal dan mental dalam mengharungi saat getir seperti itu.

Haa..rasanya sudah cukup jari cik cinta bernari-nari, tunggu entri yang lebih menarik pada masa akan datang! hehe...oh ye! esok cik cinta ada program membasmi tikus yang besar gedabak! huhuhu...

-XOXO-
_in da ofis..hihih_


terima kasih sudi baca

Thursday, 15 August 2013

10 sebab dia cuma boleh jadi kawan baik


Assalamualaikum..tingtong..cinta datang lagi..:)

Malam ni cik cinta nak berkongsi tips berkaitan cinta, yahoo....sesiapa yang berminat boleh membacanya hingga habis, namun? bagi yang kurang berminat boleh main juah-jauh naa?? hihih..

Okey,tajuk seperti di atas..10 SEBAB DIA CUMA BOLEH JADI KAWAN BAIK...??



  • dia boleh tergelak besar sewaktu kita menceritakan inseden diri mahu digoda oleh teman baiknya
  • kala bercuti kita tidak teringat lansung pada dirinya
  • apabila bertentangan mata denganya,kita tidak terasa getaran cinta atau dada yang berdebar-debar
  • setiap kali membuat temujanji dengan sidia,anda tidak pernah susah hati memikirkan fasal baju,gaya rambut,atau stail solekan yang sesuia.
  • ada ketika apabila tangan bersentuhan,mungkin secara tidak sengaja seperti berhimpit-himpit di tapak karnival,namun anda lansung tidak berasa sebarang renjatan elektrik pada sentuhan itu.
  • bila dia menguap,dia terlupa untuk menutup mulut. Dia begitu bersahaja sehiingga anda dapat melihat lalat melintasi dan hampir masuk kedalam mulutnya (ni memang parah dah ni oiii)
  • Si dia tidak malu-malu meminta dan menggunakan duit anda untuk membayar makanan. ( tu haji bakhir tahap gaban dah tu,)
  • Kalau anda menceritakan pengalaman putus cinta,dia mendengar bersungguh tanpa menunjukkan sebarang emosi, haaa! kalau yang jenis tak de perasaan macam ni, memang nazak laaa...
  • dia tidak pernah bercakap atau memberi sebarang isyarat mengenai masa hadapan perhubungan ini....Kalau dapat yang macam ni, baik putus terus..membazir masa..ye dak?
  • setiap kali berjalan dan bertemu dengan teman-temanya,si dia hanya memperkenalkan anda sebagai "kawan saya"..lelaki yang macam ni, jenis tak sedar diri yang dia tu ade awexs..sob3..kesian________:)
rasanya dah cukup kot 10 SEBAB DIA CUMA BOLEH JADI KAWAN BAIK, tunggu episod setersunya..cecehcehh..macam drama pulak...^----^ Selamat malam everyone...



terima kasih sudi baca

Saturday, 10 August 2013

tak keruan

Assalamualaikum...

Hai korang semua...selamat malam..sebelum menutup mata untuk malam ni, izinkan cik cinta nak bertanyakan korang satu soalan...jeng-jeng-jeng..

Ape perasaan korang bila pakwe korang kureng menghargai korang? apa makna menghargai bagi lelaki ek? adakah diarang tak faham macam mana hati seorang wanita? why ..why..why???

haa! tu je soalan cik cinta, memang jiwa di landa tsunami sekarang ni, sob3...kesian mak jemah..
apa pandangan korang...???


_X0X0_

terima kasih sudi baca

Friday, 9 August 2013

SElamat hari raya:)

Assalamualaikum....

Haiii semua,masih sempat lagi cik cinta nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri untuk korang semua, maaf andai cik cinta tak menyempat nak follow korang..masa memang tidak mengizinkan sangat, nak tu pulak cik cinta sedang menjalani latihan industri sekarang ni, memang tak sempat betol la nak bukak blog..sob3..kesian...! so macam mana,korang masih dapat tak duit raya? huhuh..

Actually, cik cinta just nak mengucapkan selamat hari raya jer, walaupun blog dah bersarang labah-labah situ-sini, tapi selagi hayat dikandung badan, cik cinta tidak akan sesekali membiarkanya bersarang buat kali kedua dan seterusnya..ohohoh...

Hurmm...hari ni semua anak buah balik ke rumah mereka masing-masing, rindu kian membara,telatah si kecil masih kedengaran, rindunya mak jemah...

Okeyh lah nak berceloteh panjang-panjang kang takut boring tahap gaban pulak korang membacanya, almaklumlah gaya penulisan dah tak SEVOTE dulu dah..hehe...perasang!

sepanjang kehadiran syawal untuk tahun ini,
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Teman melarang....:)





_X0X0_





terima kasih sudi baca

Thursday, 27 June 2013

Petua Memutihkan Ketiak☀

Assallamualaikum

Salam jumaat dan tidak sampai beberapa jam lagi berangaktlah cik cinta untuk pulang ke kampung. sob3..setelah 3 tahun bertungkus lumus belajar di sintok kini tibalah masa untuk melayari hari-hari diluar sana yang sememangnya penuh onak dan duri..cececehhh jiwang pulak.. okeylah kita strait to the point,actually hari yang penuh mulia ini cik cinta nak berkongsi sedikit tips untuk memutihkan ketiak. Alamak! boleh ke cik cinta oii??? insyaALLAH kalau di izinkanNYA dan yang paling penting korang perlu rajin la..

Masalah ketiak hitam sering membuatkan kita rasa tak senang duduk bukan? malu la dan bermacam-macam lagi lah, betol tak? tak pe, jangan malu-malu..normal la tu kan? berkemungkinan effect dari pemakaian deadorent, dan juga percukuran. OH no bebe!

Sekarang banyak produk yang memaparkan iklan mereka di dada akhbar, dan lebih hebat juga di televisyen, pelbagai produk yang di jual, dari produk A hinggalh produk Z, tak,tak bukan cik cinta tak yakin dengan produk tu, tapi sekali sekala apa kata kita cuba cara tradisional pulak? kalau korang perasang la kan, kenapa ketiak mak-mak kita putih je walaupun dah tua? why? why? and why?

Cara-caranya adalah

  • Sedikit kapur sireh dan sbiji limau nipis (murah dan jimat bukan? hehe)
  • Campurkan kapur dengan perahan limau nipis hingga sebati dalam satu bekas atau piring
  • Lepas tu,sapukan campuran tadi kat kawasan ketiak korang dan biarkannya lebih kurang 15 minit
  • Lakukanya selepas mandi tau,tau?
  • Sebaik-baiknya, korang amalkan selamaa 1minggu ye dan jika korang serasi dengan cara ini,hasilnya ketiak korang bukan saja bertambah cerah malah tidak berbau lagi. 。◕‿◕。

Okeyh itu sahaja dari cik cinta untuk korang semua, yang pastinya YAKIN DAN SUCI! selamat mencuba u allss..

-X0X0-

terima kasih sudi baca

TUtorial : letak RSS @ Atom feed dalam blog

Assalamualaikum..
Haii...korang semua, rasa hati malas nak buat tutorial, tapi ade someone ni tanya {^◕‿◕^}
 


RSS @ Atom feed dalam blog macam cik cinta ni
-
-
-
-

1. log in >> dashboard>> Add gadget
2. scroll kat bawah cikit korang akan jumpa macam gambar kat bawah
(ni kot bahasa melayu) hehehe


3.Now, klik feed tuh (korang letak url blog korang okey)
4. fill in macam cik cinta nih and tekan continue


5. Kalau feed tu ade kat sideber korang tarik or drag dia ke atas entry atau letak di bawah okey?
6.Then tekan save! 

SELAMAT MENCUBA!
 -X0X0-


terima kasih sudi baca

"Blogwalking"

Assallamualaikum
Haipppp bebe! setelah seharian menunggu dan menunggu kini tibalah masa untuk cik cinta menulis di dada blog nih,wifi slow rock pulak tadi so tak dapat nak blogwalking..by the way tengok tajuk atas tu, apa yang korang faham dengan perkataan tu?  Dalam berblog ni memang tidak boleh di pisahkan lagi dengan blogwalking ni, nanti kalau tak buat gitu mana nak dapat trafik yang tinggi, lain la kalau korang semua dan bloger famous, macam cik cinta ni tak boleh berkurung je kene keluar jugak cari idea itu lah yang di katakan blogwalking cik cinta tu.

To me, blogwalking bukan sahaja meninggalkan jejak kat blog orang, tapi sekurang-sekurangnya kita dapat ilmu yang kita belum tahu. SUMpah! best sangat blogwalking nih. Apa yang bertambah menarik lagi bila masuk blog someone ni, fuyoooo....berseri-seri, warna pulak macam pelangi, hati yang serabut pun jadi tenang kalo masuk blog jenis macam ni. Korang pulak macam mana?

Lagi, cik cinta suka blogwalking sebab melalui blog yang kita terjah tu secara tak lansung kita boleh follow sekali, bagi cik cinta tak kisah la kalau dia follow atau tak blog cik cinta, yang pasti bila cik cinta blogwalking cik cinta akan pastikan jari ni akan klik butang follow..melainkan blog tu tersorok butang follow, puas jugak cik cinta cari last-last blah gitu je.hehe tu la sape suh sorok sangat, conclusionye nak memudahkan orang lain follow blog kita, pastikan butang follow tu terpampar kat dada diary korang tu..tak guna cantik if benda yang penting tak de..betol tak?

Eh ada lagi laaa....tunggu dulu...sebab kenapa kita perlu blogwalking nih korang jangan tak tahu untuk mengeratkan hubungan silaturrahim dengan bloger yang lain, walaupun tak kenal, tapi mana tahu lama-lama boleh kenal antara satu sama lain, haaa betol tak? macam cik cinta, lepas cik cinta blogwalking blog ni, akan ada blog-blogg yang seterusnya untuk cik cinta jejaki..kahkahkah...besss sangat kalau wifi full...lau wifi slow tu yang jadi malas nak blogwalking tu...

okeyh! siap perkongsian ilmu blogwalking..semoga korang heppy! DAAAA

-XOXO-

terima kasih sudi baca

Wednesday, 26 June 2013

Jom rehatkan minda..




Kisah nenek yang 18SX

Seorang nenek datang menziarahi rumah cucu perempuannya yang baru berkahwin. Setelah membunyikan loceng, si nenek terkejut kerana mendapati cucu perempuannya yang membuka pintu dgn tanpa seurat benang pun di badannya. Belum sempat si nenek bertanya, si cucu berkata:

“Saya sedang menunggu suami saya pulang dari berkerja nie nek!”..

“Yg kau telanjang tu nape!!!???” marah si nenek.
“Ini la BAJU CINTA saya” balas si cucu perempuannya.

“BAJU CINTA ??” si nenek kehairanan.
“Ya, suami saya menyukainya, saya juga begitu senang MEMAKAInya.

Saya harap nenek dapat balik dulu sebelum suami saya pulang kerana tentu suami saya nanti akan berasa malu melihat saya memakai BAJU CINTA ini di hadapan nenek.” pinta si cucu perempuannya

Si nenek faham kehendak cucunya. Dalam fikirannya mungkin itu cara terbaru si isteri melayan sang suami.

Di dalam perjalanan pulang si nenek mendapat idea. Fikirnya dengan mengikut cara cucu perempuannya, sudah tentu dia dapat mengeratkan hubungannya dengan si atok yang sudah berumur

Sesampainya di rumah, si nenek tadi terus menanggalkan semua pakaiannya, mandi, berbedak dan memakai minyak wangi sewangi wanginya.

Kemudian si nenek tadi pun menunggu si atok pulang. Beberapa ketika si atok pon pulang.

Sebaik saja pintu di buka, si atok mendapati si nenek berbogel kat depan pintu….

“Awat hang nie? Dah buang tebiat keeer???” marah si atok tadi.
“Ini lah BAJU CINTA saya bang” kata si nenek tadi.

“BAJU CINTA???…… Kok iyea pun….. IRON la dulu baju tuh!!
nampak sangat kedutnyer…..”



-X0X0-

terima kasih sudi baca

Tuesday, 25 June 2013

Tips menjimatkan bateri untuk smartphone android

Assalamualaikum..

Selamat malam untuk korang semua, cik cinta nak berkongsi dengan korang mengenai tips untuk menjimatkan bateri smartphone andorid korang tu. jom......

1) PENGGUNAAN LAUNCHER 
bagi cik cinta, penggunaan launcher di android sangat tidak perlukan.Walaupun ianya mencantikkan paparan handphone android korang, tapi ia akan menyebabkan handphone korang akan kehabisan bateri dengan cepat.nonono! itu tidak boleh terjadi kan? kenapa cik cinta cakap gini? sebabnya penggunaan launcher ini sangat berat, penggunaan ram yang tinggi dan cepat makan bateri..so fikirlah yang terbaik untuk handphone korang tu.

 nampak cantik bukan? ikut kata hati korang okey? nak jimat bateri ke nak cantik?hehe


2) OFF WIFI JIKA TIDAK DIGUNAKAN
 Apabila wifi di ON kan, secara automatik akan menambahkan lagi penggunaan bateri handphone android korang. So... cara nak menjimatkanya,setiap kali korang tak guna internet,boleh la OFF wifi tersebut.Termasuklah blutooth. boleh faham?oket settt..:)

OFF kan wifi jika tidak di perlukan..


3)  STOP APPLIKASI DIBELAKANG TADBIR.
Kalau kita clearkan applikasi yang run,sekarang kita nak force stop applikasi yang secara kita tidak sedar dia  run di belakang tadbir, Tak faham lagi? macam ni korang pergi ke setting>>application maneger>>slide untuk running application. Kat situ akan ada senarai untuk semua aplikasi yang disebalik tadbir. Tugas korang hanya TOUCH pada applikasi yang nak dihentikan dan TOUCH pada FORCE STOP. PASTIKAN korang STOP setiap applikasi yang korang tidak gunakan. Alaaa..semudah ABC katakan..hehe
STOP kan semua applikasi selepas digunakan


4) AKTIFKAN POWER SAVING MODE
 Cik cinta sekarang lebih suka aktifkan power saving mode. That why, ia boleh menjimatkan bateri handphone android. Yang ni pasti korang semua sudah tahu right? so korang godek-godek la kat handphone tu ye?
aktifkan power saving mode yeah~

5) OFF SYNC 
Ape benda ni cik cinta SYNC,alaa...senang je korang pergi setting>> accounts & syc. Off kan okey? ON bila perlu sahaja. Mudah kan nak jimatkan bateri :)

 Bila korang OFF dia akan jadi warna kelabu


6) SCREEN BRIGHTNESS  & TIME OUT
  Simple je untuk nak jimat bateri korang guna yang automatik screen brightness & untuk time out display tu korang boleh set ikut keselesaan korang. Macam cik cinta set 1minit atau 30 saat. Tak boleh terlalu cepat dan tak boleh terlalu lama. Mudah nya nak jimat bateri kan kan kan?

Tekan Automatik okeyh?


7) SOUND & VIBRATION
haaa....korang jangan tidak tahu, vibrate juga sangat-sangat-sangat memainkan peranan untuk bateri cepat habis termasuklah keynotes,touch sound,screen lock sound,haptic feedback dan lain-lain lagi lah.. Korang perlu disable semua sound tersebut sebab tak diperlukan bunyinya tu, lain la kalau korang memang perlukan bunyi tersebut,boleh la guna. Cara nak DISABLE setting>>sound>>system..okey dapat?

Haaa...macam mana dah dapat tak sedikit perkongsian ilmu android dari cik cinta, bagi sesiapa yang dah tahu tu that good la, bagi yang tak tahu boleh cuba. Actually, banyak sebab kenapa bateri android mudah habis, So, korang boleh try apa yang dah cik cinta kongsikan di atas. Semoga ianya sangat berguna untuk korang!

-XOXO-

terima kasih sudi baca

Monday, 24 June 2013

jerebu✿


pesanan penaja: tutup aurat itu adalah sangat di galakkan dalam ISLAM
Kasihanilah bapa anda bila aurat anda terbuka..
IStifarlah anda sebelum ianya terlambat
sesunguhhnya ALLAH itu maha pengampun:)
selamat beramal

pesanan cik cinta: hey lelaki! kalau tak kutuk perempuan tak boleh ke?hehe

-XOXO-

terima kasih sudi baca

KittyQuenny Giveway ♥



Hadiah & Sponsor
Perfume from @dollyperfume x3
Lace Border 2 metre from @fashionbyrosewar
Custom Made Phone Case @cimieko_closet
Peplum Blouse from @qinafashion
Bedak Sejuk Tanaka from @nrstore33
RM10 voucher at @KittyQueeny
Mask Korea from Mysara Abrahman like sini
Topup RM10 from Mysara Abrahman like sini

8 winners randomly of course .
2 winner most repost . Instagram only


terima kasih sudi baca

Sunday, 23 June 2013

WAJIB BACA! TAKTIK KOTOR TERBARU MEROMPAK / MEROGOL

ASSALAMUALAIKUM 

 Di kongsi melalui pengalaman seseorang 
-
-
-
WAJIB BACA! TAKTIK KOTOR TERBARU MEROMPAK / MEROGOL | Hari itu 4hb June, nasib saya tak terjebak. Lebih kurang tengahari jam 12.30, saya memandu di hadapan Angkasapuri menghala ke Highway Seremban. Apabila dijalan lurus sebelum ke simpang Taman Seputih, seorang penunggang motosikal menunjuk sesuatu di tayar hadapan kiri saya.

Saya perlahankan kereta tapi tak berhenti. Penunggang tadi yang berada di hadapan saya melambai suruh saya berhenti. Saya rasa mungkin ini satu helah tapi dalam hati rasa was-was juga, mungkin betul. Tiba2 ada seorang lagi penunggang menunjuk tayar hadapan saya.

Saya kemudian berhentikan kereta di tepi jalan sebelum masuk ke simpang Taman Seputih. Penunggang yang pertama tadi datang ke arah saya dan bagitau yang tayar kereta saya berasap dan ada banyak minyak brek keluar.

Saya berat hati untuk keluar sebab mengesyaki sesuatu...kenapa penunggang itu beria-ia nak suruh saya berhenti.

Saya bagitau dia yang saya akan bergerak perlahan pergi ke bengkel kereta. Dia bagitau, kalau bergerak juga mungkin brek tak makan...saya kata tak mengapa...(Saya fikir, saya bukannya baru pandu kereta...dah berpuluh tahun, kalau brek tak makan...tariklah hand brek)..walaupun begitu saya rasa cuak juga, mungkin betul ada kerosakkan...saya pandu 60 ke 70 km saja. Lebihkurang 15 minit saya sampai di bengkel yang saya selalu baiki kereta saya. Saya turun dan tengok tayar kereta.

Memang betul minyak brek bertaburan di sport rim dan tayar. Saya panggil pomen dan bagitau dia apa yang berlaku. Dia pun jawab: " Aiya ini tak da hal punya". Di ambil sebaldi air dan siram tayar kereta. Dia sambung " Saya punya customer ramai sudah kena ini macam", " Itu orang kata dia pomen dan akan buka you punya tayar dan brek, kemudian dia kata kena bayar RM1,000 untuk siap. " Itu orang banyak pandai, dia kasi spray itu minyak pada tayar kemudian dia kata tayar keluar asap sebab brek disc panas, kena minyak, mesti keluar asab".

Penunggang tersebut berbangsa India (bukan nak hina mereka pulak, ramai India yang baik) dan memang lagak macam pomen. Cuma saya terlupa nak catat nombor pendaftaran motosikal dia. Semoga pembaca semua dapat mengambil pengajaran daripada peristiwa ini.


BAYANGKAN JIKA IA TERJADI PADA PARA WANITA DAN APA YANG BERLAKU KEMUDIANNYA. 

Terima kasih kerana membaca.

SHARE kepada semua , biar semua tahu ...



terima kasih sudi baca

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA BAGI NEGERI-NEGERI DI MALAYSIA 1434H / 2013

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA BAGI NEGERI-NEGERI DI MALAYSIA 1434H / 2013


Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Bagi Negeri-Negeri Di Malaysia 1434H / 2013 | Bulan Ramadhan  yang mulia akan tiba tidak lama lagi.Ramadhan dianggap bulan termulia di dalam bulan-bulan Islam. Penurunan Al-Quran di dalam bulan Ramadhan menjadikan bulan ini sangat mulia lagi istimewa. Di dalamnya terdapat pelbagai fadilat yang harus dikejar oleh setiap umat Islam bagi mempertingkatkan kualiti keimanan dan ketaqwaan.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menerusi laman sesawang rasminya telah mengeluarkan senarai jadual waktu imsak dan buka puasa di bulan Ramadhan bagi negeri-negeri seluruh Malaysia sebagai panduan kepada seluruh umat Islam ketika menjalani ibadah puasa

Jadual tersebut boleh di muat-turun (download) dengan melayari atau klik tajuk pautan url mengikut negeri masing-masing seperti yang tertera dibawah.
Semoga ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya..tingkatkan amalan kita di bulan yang mulia penuh nikmat..

#p/S---> kepada sesiapa yang masih belum menggantikan puasa yang yang lepas adalah di galakkan untuk menunaikanya sekarang..:)

-XOXO-

terima kasih sudi baca

PERKONGSIAN


terima kasih sudi baca

Segmen #3 Blogllist 12jam


Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2013 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Jun 2013, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen #3 Bloglist 12 Jam Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh Mia Liana sendiri dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

terima kasih sudi baca

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...